GR / EN
Έργο

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Κατηγορία
Υλοποίηση Έργων Πολιτισμού
Έτος
2015
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Το έργο «Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Πρόκειται για έργο καίριο για την αναβάθμιση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου  που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα σε συλλογές και αρχειακά τεκμήρια μουσεία νεότερης ιστορίας στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά  κατά τη διάρκεια του έργου έγινε επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση 4.550 τεκμηρίων από τη συλλογή και το αρχείο του Μουσείου. Όλο το υλικό μεταφορτώθηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο λογισμικό για Μουσεία και Συλλογές MuseumPlus, το οποίο συνδέεται με το υποσύστημα eMuseumPlus (webinterface) και καθιστά τη συλλογή προσβάσιμη στο κοινό. Τα παραπάνω αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργική αξιοποίηση των ψηφιακών πολιτιστικών πόρων του Μουσείου και την ευρεία προβολή τους σε διεθνές επίπεδο,  αλλά και την αύξηση της επισκεψιμότητας στο φυσικό του  χώρο. 

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και εύχρηστος ιστότοπος. O χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί ψηφιακά στις συλλογές μέσω των εικονικών θεματικών διαδρομών αλλά και στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα μέσω της εφαρμογής διαδραστικής περιήγησης.

Σχεδιάστηκαν, επίσης, πρωτότυπες εκπαιδευτικές διαδικτυακές εφαρμογές για τη νεότερη ελληνική ιστορία και εφαρμογές περιήγησης στο εικονικό μουσείο για έξυπνα κινητά και άλλες φορητές συσκευές. Το πρόγραμμα του έργου μεριμνά και για την εμπειρία του φυσικού επισκέπτη του Μουσείου, για τον οποίο σχεδιάστηκαν διαδραστικά εκθέματα που ενισχύουν την εμπλοκή του με τα εκθέματα και καθιστούν την επίσκεψή του περισσότερο ολοκληρωμένη επιστημονικά και ενδιαφέρουσα.

Το έργο περιλάμβανε, τέλος, την καινοτόμα δράση  «Υπηρεσίες μεταφόρτωσης του ψηφιακού υλικού στην Wikipedia» στο πλαίσιο της οποίας οι επιμελητές του Μουσείου  καθώς και μέλη της επιστημονικής κοινότητας που το περιβάλλουν, εξοικειώθηκαν με τις αρχές και τους κανόνες  της  σύγχρονης Εγκυκλοπαίδειας και εκπαιδεύτηκαν στη συγγραφή λημμάτων. Τμήμα του  ψηφιακού πολιτιστικού υλικού που παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου μεταφορτώθηκε στην Wikipedia και δημιουργήθηκαν συνολικά 200 λήμματα.

Φωτογραφίες
Συνδεδεμένα προϊόντα
Συνδεδεμένα έργα