GR / EN
Έργο

Μαραθώνιος Μεταγραφής εγγράφων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου

Κατηγορία
Έτος
2018
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Μαραθώνιος Μεταγραφής εγγράφων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου

Η PostScriptumκαι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργάνωσαν στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΙΜ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018, με τίτλο «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», έναν 9ήμερο Μαραθώνιο Μεταγραφής εγγράφων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

 Η ιδέα γεννήθηκε στο φετινό GeneralAssemblyτης Europepanaστο Μιλάνο σε συνεργασία με το πανευρωπαϊκό εγχείρημα Transcribathon Europeana 1914-1918 και την FactsandFiles.

 Το “Transcribathon Europeana 1914-1918” διοργανώνει ανάλογους μαραθωνίους μεταγραφής έγγραφων τεκμηρίων του Πολέμου σε όλη την Ευρώπη και έχει στόχο να συμβάλει στη διάδοση και προσβασιμότητα του πολιτιστικού αποθέματος μέσα από την ηλεκτρονική μεταγραφή χειρόγραφων τεκμηρίων, τα οποία αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

 Ιστορίες μέσα από επιστολές, γράμματα, έγγραφα και χιλιάδες άλλα χειρόγραφα τεκμήρια της περιόδου 1914-1918 έχουν συγκεντρωθεί στην Europeana, ψηφιακή βιβλιοθήκη για την πολιτιστική κληρονομιάς της Ευρώπης, και εμπλουτίστηκαν με ελληνικά τεκμήρια στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης. 

Στον συγκεκριμένο Μαραθώνιο συμμετείχαν ομάδες μαθητών, φοιτητών αλλά και φίλων του Μουσείου, περίπου 40 άτομα στο σύνολο, οι οποίες συγκεντρώθηκαν για να δουλέψουν όλες μαζί πάνω σε ελληνικά έγγραφα τεκμήρια για εννέα ολόκληρες μέρες, ενισχύοντας το μήνυμα του ICOM για (δια)δίκτυα και νέες προσεγγίσεις.

Στη διάρκεια του Μαραθωνίου μετεγράφηκαν 769 έγγραφα με πάνω από 1.000.000 χαρακτήρες, το οποίο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα συγκριτικά με ανάλογες δράσεις ανά την Ευρώπη.

Οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης στην έδρα του Μουσείου, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, 18 Μαΐου. Η επιτροπή των κριτών αποτελούταν από τον Δρ. Α. Τσελίκα, φιλόλογο, παλαιογράφο και Προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, την κα Α. Παππά, Προϊσταμένη του τμήματος Βιβλιοθήκης και Αναγνωστήριου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την κα Μ. Παπαναστασίου, προϊσταμένη του Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων EIM και την κα Γ. Αγγελάκη, σύμβουλο ψηφιακών εφαρμογών στον πολιτισμό, εκπρόσωπο της Europeana. Νικήτριες ομάδες ήταν οι Athens 2, Athens 1 και Athens 5 στις κατηγορίες Μεταγραφή, Εμπλουτισμός και Παρουσίαση ενώ ο Μεγάλος Νικητής Μεταγραφής ήταν ο Παρασκευάς Δημητρόπουλος, ο οποίος μετέγραψε 260,037 χαρακτήρες. Συγχαρητήρια σε όλους!

Ο Μαραθώνιος είχε στόχο να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων μέσα από μία συλλογική δουλειά για τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση της προσβασιμότητας της γνώσης.  Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση εδώ.

Φωτογραφίες
Συνδεδεμένα προϊόντα
Συνδεδεμένα έργα