GR / EN
Έργο

Thesswiki

Κατηγορία
Καινοτομικές Προτάσεις
Έτος
2015
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin

Η δράση thesswiki αποτελεί μία πρότυπη ενέργεια πληθοπορισμού (crowdsourcing) με στόχο την ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Wikipedia. Η δράση διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Δημητρίων 2015. Συντονίστηκε από την PostScriptum, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος φορέων και οργανισμών, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την Wikimedia Community User Group Greece.

Το project είχε ως αφετηρία την αξιοποίηση και επανάχρηση ανοιχτού περιεχομένου που προήλθε από τα ίδια τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία της Θεσσαλονίκης με στόχο να καλύψει αξιοσημείωτες τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα, μνημεία, πρόσωπα και καλλιτέχνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Η δράση ξεκίνησε τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα συνεχίζει να υποστηρίζει τον εμπλουτισμό της Wikipedia με λήμματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης σε όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες.

Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι Θεσσαλονικείς του Κόσμου να συγγράψουν λήμματα στη Wikipedia σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, τα οποία εντάχθηκαν στον αστικό ιστό με τη δημιουργία QR codes που τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία. Μέσω των QR codes οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφορίες στο κινητό τους σχετικά με το σημείο που βρίσκονται, αξιοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα και την πλατφόρμα της Wikipedia.

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια λημματογράφησης και ένας μαραθώνιος συγγραφής λημμάτων (Editathon), όπου έλαβαν μέρος πάνω από εκατό άτομα (μέλη των μουσείων και των φορέων, Βικιπαιδιστές, και πολλοί εθελοντές). Πέραν αυτών, στη διάθεση του κοινού τέθηκαν δέκα εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία εξηγούν βήμα-βήμα τη διαδικασία λημματογράφησης και μπορείτε να τα βρείτε εδώ, ενώ παράλληλα υπήρχε συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας. 

Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εορταστική δράση του Thesswiki στη Θεσσαλονίκη με τη διοργάνωση του Editathon, στο οποίο είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε Βικιπαιδιστές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν και υποστήριξαν τη δράση. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μουσεία της πόλης και τοποθετήθηκαν τα αντίστοιχα QR codes στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ) και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τα αποτελέσματα υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς ο αριθμός των νέων και επεξεργασμένων λημμάτων έχει ξεπεράσει τα 100 σε 8 γλώσσες. Επιπλέον, έχουν μεταφορτωθεί πάνω από 100 εικόνες στα Wikicommons, οι οποίες είναι πλέον διαθέσιμες στους Βικιπαιδιστές όλου του κόσμου αλλά και στο διαδικτυακό κοινό, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες της Θεσσαλονίκης στον Κόσμο.

Φιλοδοξία όλων μας είναι το εγχείρημα αυτό να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου με επιπλέον δράσεις και να συνεισφέρει στον ποιοτικό και ποσοτικό εμπλουτισμό των λημμάτων, στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού και στη διεύρυνση της ελληνικής κοινότητας Βικιπαιδιστών ενώ παράλληλα θα αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

Για αποκλειστικό περιεχόμενο και νέα για τη δράση thesswiki επισκεφτείτε το website και βάλτε το δικό σας "λιθαράκι" στην thesswiki διαδρομή μας. 

 

Φωτογραφίες
Συνδεδεμένα προϊόντα
Συνδεδεμένα έργα