GR / EN

News & Insights

Art-pedia

Νέα
26.11.2021
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Art-pedia - σειρά εργαστηρίων συγγραφής (editathons)

Art-pedia:σειρά εργαστηρίων συγγραφής (editathons) στην Ελληνική Βικιπαίδεια με θέμα τις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα από τη δημιουργία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) μέχρι σήμερα

 

O Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδος σε συνεργασία με την PostScriptum και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ξεκινούν σειρά εργαστηρίων λημματογράφησης στην Ελληνική Βικιπαίδεια, της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας στο internet,  η οποία έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα τις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα από την δημιουργία της ΑΣΚΤ μέχρι σήμερα και απευθύνεται σε φοιτητές του εικαστικού και του θεωρητικού τμήματος της σχολής. . 

Η Βικιπαίδεια (Wikipedia) αποτελεί τη σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων και παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως. Μετρώντας ήδη 20 χρόνια ζωής η Βικιπαίδεια αποτελεί το έβδομο πιο δημοφιλές website παγκοσμίως με πάνω από 55 εκατομμύρια λήμματα τα οποία εμπλουτίζονται και ενημερώνονται 15 δισεκατομμύρια φορές μηνιαίως.  

Ο στόχος της δράσης είναι διττός. Από τη μια να διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια με σκοπό τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα σχετικά με την ΑΣΚΤ και την αύξηση της ποσότητας και της έντασης της κυκλοφορίας του περιεχομένου της, και από την άλλη να συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι με την ΑΣΚΤ έχει συνδεθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών κατά τη μακρά ιστορική διαδρομή της Σχολής. Η προβολή της ιστορίας της σχολής και των καλλιτεχνών που συνδέθηκαν με αυτήν έχει μεγάλη σημασία για την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα, τους ερευνητές της ιστορίας της τέχνης αλλά και το ευρύ κοινό. 

Με την υλοποίηση του έργου, η εμπλουτισμένη εγκυκλοπαίδεια θα αποτελέσει μία από τις βασικές πύλες για ενημέρωση και έρευνα πάνω στην ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα στα πλαίσια του σύγχρονου κράτους (από την ίδρυση της ΑΣΚΤ το 1837 μέχρι τις ημέρες μας). Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, θα παραχθεί ψηφιακό και παιδαγωγικό υλικό, ενώ ενθαρρύνεται η εξοικείωση των φοιτητών σε δράσεις πληθοπορισμού και η διαμόρφωση υγιών στάσεων που αφορούν την διαφορετικότητα των απόψεων, τον δημόσιο λόγο, τα πνευματικά δικαιώματα και τον εθελοντισμό.