GR / EN

News & Insights

Η ελληνική χειροτεχνία αναγεννάται και μετεξελίσσεται.

Απόψεις
14.10.2021
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Η ελληνική χειροτεχνία αναγεννάται και μετεξελίσσεται.

Η ελληνική χειροτεχνία αναγεννάται και μετεξελίσσεται.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά μετουσιώνεται σε εθνική αναπτυξιακή ευκαιρία που γεννά θέσεις εργασίας και ταξιδεύει την ελληνική αισθητική παντού. 

Η PostScriptum θέτει τις υπηρεσίες της για στρατηγική και επικοινωνία στην υπηρεσία αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία με την επιτροπή για την Ελληνική Χειροτεχνία του Υπουργείου Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Καλώς ορίσατε στον κόσμο της ελληνικής χειροτεχνίας.

Υφαντουργία, ταπητουργία, σταμπωτά, μεταξοϋφαντουργία, ραπτική, αργυροχρυσοχοΐα, μεταλλοτεχνία, ξυλοτεχνία, έπιπλα, σκαλιστά, ξυλογλυπτική, κεραμική, αγγειοπλαστική, υαλοτεχνία και πολλά άλλα είναι μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε μία χώρα με πάνω από 5000 ενεργούς χειροτέχνες το ζήτημα της Ελληνικης χειροτεχνίας έρχεται σε πρώτο πλάνο εστιάζοντας στην οικονομική δυναμική της. 

Η πλούσια αλλά παραμελημένη χειροτεχνική παράδοση της Ελλάδας μπορεί να καταστεί βασικός μοχλός ανάπτυξης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης ολόκληρων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, από τη βιώσιμη και ηθική αξιοποίηση φυσικών πρώτων υλών έως τις εξαγωγές οδηγώντας  σε ουσιαστική πολιτιστική και οικονομική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών. Με άλλα λόγια, η ελληνική χειροτεχνία δεν έχει μόνο ένα σημαντικό παρελθόν αλλά δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διυπουργική πρωτοβουλία για  την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας. Συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα βιώσιμο και ήπιο αναπτυξιακό μοντέλο, και στην ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνή δικτύωση.

Πιο συγκεκριμένα το έργο για την ελληνική χειροτεχνία προσβλέπει στη σύνδεση όλων των “αποσπασματικών” σημείων της ελληνικής χειροτεχνίας μέσω της χαρτογράφησης των ιδιαίτερων μορφών χειροτεχνίας κάθε τόπου, τη διασύνδεση της χειροτεχνίας με γειτονικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δομές και τον σχεδιασμό μια ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τομέα της χειροτεχνίας, την ανάδειξη του ανθρώπινου κεφαλαίου & της νέας γενιάς χειροτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, την αξιοποίηση & επανάχρηση πρώτων υλών. 

Ο κλάδος της χειροτεχνίας είναι δυναμικός με πολλές εκφάνσεις και χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία μπορεί να διασυνδεθεί με την αγορά, την τέχνη, την μόδα και του ντιζάιν μπαίνοντας στον “καθρέφτη της οικονομίας”, όπως παρατηρούν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό  κος Νικόλαος Γιατρομανωλάκης και η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Ομότ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αθήνα 2021, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης