GR / EN

News & Insights

Δράσεις εμπλουτισμού της Ελληνικής Βικιπαίδειας

Απόψεις
20.12.2021
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Δράσεις εμπλουτισμού της Ελληνικής Βικιπαίδειας

Ζούμε σε μία εποχή που η πληροφορία διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς.

Η Βικιπαίδεια είναι μια παγκόσμια, ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται στο Διαδίκτυο από όλους όσους συμμαχούν για να συνεισφέρουν στην ελεύθερη πρόσβαση στη Γνώση με αντικειμενικά, ελεύθερα και αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία προσφέρονται ελεύθερα χωρίς αντίτιμο.

Παγκοσμίως η Βικιπαίδεια είναι στην λίστα με τις μεγαλύτερες σε επισκεψιμότητα πλατφόρμες, ακόμα και πιο πάνω από το netflix, με άπειρες διασυνδέσεις με άλλο ψηφιακό περιεχόμενο.

Με πάνω από 120.000 συντάκτες παγκοσμίως και 21 διεκατομύρια επισκέψεις στη σελίδα τον μήνα, είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυδιαβασμένο έργο αναφοράς στην Ιστορία, το 1ο μέρος που θα επισκεφτείς ως αναγνώστης αν θέλεις να μάθεις κατι για μια ιστορική περίοδο, ένα πρόσωπο, έναν όρο ή κίνημα. 

Συγγράφοντας στην Βικιπαίδεια μπορεί κανείς να αντιληφθεί το σύστημα παραγωγής γνώσης και επιστημονικής συγγραφής με έναν αρκετά απλό τρόπο και να γίνει μέρος μιας κοινωνίας που δουλεύει για την ανοιχτή πληροφορία.

Η Βικιπαίδεια συντάσσεται και συντηρείται από μια κοινότητα εθελοντών με βάση ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της. 

Η PostScriptum συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια εμπλουτισμού της Βικιπαίδειας μέσα από την υποστήριξη και το συντονισμό δράσεων (ενημερωτικών συναντήσεων, σεμιναρίων, μαραθωνίων, κλπ) στον χώρο του Πολιτισμού σε συνεργασία με την κοινότητα των Βικιπαιδιστών στην χώρα μας  και συγκεκριμένα τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας,  την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) αλλά και στρατηγικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τον Δήμο Θεσσαλονίκης  κ.α 

Πιστεύουμε πως οι συντονισμένες και θεματικές δράσεις λημματογράφησης (editalhons) αυτές στηρίζουν τις αρχές του Ανοικτού Περιεχομένου, των κοινών αγαθών και δημιουργούν πρόσθετη αξία για τους πολιτιστικούς οργανισμούς δημοσιοποιώντας μέσω της λημματογράφησης για τις συλλογές τους με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο το έργο και τη σημασία τους. Η Βικιπαίδεια  είναι η 5η πιο συχνά επισκεπτόμενη διεύθυνση του Διαδικτύου παγκοσμίως και σίγουρα κατάλληλη ‘βιτρίνα’ για τους ελληνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς και προϊόντα.

Στο www.editathons.gr θα σας κρατούμε ενήμερους για τις τρέχουσες δράσεις  προσκαλώντας σας να συμμετάσχετε σε όποιες θεωρείτε πως σας αφορούν και πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι σημαντική η συμβολή όλων μας στο εγχείρημα αυτό.

Ψηφιοποίηση, προβολή και ανάδειξη πολιτιστικού αποθέματος Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου"

Η PostScriptum αναλαμβάνει για λογαριασμό του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" την ψηφιοποίηση προβολή και ανάδειξη  του πολιτιστικού αποθέματος. Το έργο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν επιτυχούς πρότασης που υπέβαλε το Μουσείο ανταποκρινόμενο στηνΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή αιγίδα σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Διασποράς του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (Π.Π.Ι.Ε.Δ.).

Συγκεκριμένα η PostScriptum  θα αναλάβει τις παρακάτω εργασίες:

• Ψηφιοποίηση 90 μουσειακών εκθεμάτων με σκοπό τη διαφύλαξη, προβολή και ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος

• Προμήθεια και εγκατάστασηλογισμικού διαχείρισης μουσειακών συλλογών

• Σχεδιασμός και ανάπτυξη της προβολής της συλλογής online, σε φιλικό και προσβάσιμο προς τον χρήστη ψηφιακό περιβάλλον, με δυνατό ψηφιακό αποτύπωμα στις μηχανές αναζήτησης και στις σχετικές πλατφόρμες

• Χρήση νέων μέσων προβολής για την αξιοποίηση του παραγόμενου υλικού και την ανάπτυξη του κοινού του Μουσείου.

Το έργο αποσκοπεί στην προβολή της συλλογής του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, η οποία αποτελεί κειμήλιο μεγάλης σημασίας για τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Το προτεινόμενο έργο κρίνεται εξαιρετικά δελεαστικό για την ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού δεδομένου, ότι θα καταστήσει προσιτή τη συλλογή του Μουσείου, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά την διαδικτυακή προβολή της με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και θα την προβάλλει στο κοινό.