GR / EN

News & Insights

Με βελόνι & κλωστή: στον καμβά της ιστορίας

Νέα
1.7.2022
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Με βελόνι & κλωστή: Στον Καμβά της Ιστορίας

Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση και την δημιουργία του ελληνικού κράτους, γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ομογένεια, πιάνοντας κλωστή και βελόνι ξαναβρίσκουν  την επαφή με την πλούσια παράδοση στην κεντητική, από την Κίρκη και την Πηνελόπη μέχρι σήμερα. 

Διαχρονικά, τα έργα κεντητικής τέχνης κοσμούν πολλά μεγάλα μουσεία του κόσμου ενώ τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος χειροτεχνίας κερδίζει έδαφος, αποκτώντας συνεχώς «οπαδούς».  Ανάμεσα σε αυτούς και οι 177 Ελληνίδες, που εμπνεόμενες από την πορεία του ελληνισμού, επέλεξαν με τα δικά τους κριτήρια πρόσωπα και γεγονότα, που ξεχώρισαν στην μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους. 

Από τον μύθο της Φιλομήλας και της Πρόκνης, τις Καρυάτιδες, την Θεοδώρα και τον Ιουστινιανό, το «Τη Υπερμάχω»  και τον Διγενή, την Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, τον Ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Κολοκοτρώνη, τον Καβάφη, την Κική Δημουλά ως την «αρπαγή της Ευρώπης» και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κεντούν την εικόνα μιας Ελλάδας που έχει τις ρίζες της στον μύθο, απλώνεται στα πέρατα της γης και πάλλεται δημιουργικά μέχρι σήμερα. 

325 εργόχειρα με πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας από τη Συντροφιά του Συλλογικού Κεντήματος, εκτίθενται πλάι με τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή κεντημένη από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου μαζί με ένα ακόμη κέντημα μεγάλων διαστάσεων από την Κρητικιά Μαρία Γαλανάκη που ιστορεί το μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης και παιδικά ενδύματα κεντημένα από τη Σοφία Μελά.

Τα φυσικά δεξιοτεχνικά έργα πλαισιώνονται από μία πρωτότυπη διαδραστική εγκατάσταση με κλωστές από την fashion artist Μελισσάνθη Σπέη και με οπτικοακουστικές παραγωγές που μας μυούν στην ιδέα της έκθεσης, την έμπνευση και τον σημαντικό της ρόλο στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι. 

Μια έκθεση διαφορετική, που αποθεώνει την συλλογικότητα και την γυναικεία συνεργασία ως συμβολική συμμετοχή στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και δημιουργίας. 

Μία έκθεση που συντόνισε και επιμελήθηκε ψηφιακά η PostScriptum.

Επισκεφθείτε την από τις 30 Ιουνίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην οικία της Αγγελικής Χατζημιχάλη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων 

Ώρες Λειτουργίας: Τρ–Πα: 11πμ–4μμ, Σα–Κυ: 10πμ–3μμ, Δε κλειστά   

www.syllogikokentima.gr         

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα – Πρωτοβουλία – Γενική Επιμέλεια: 
Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Επιστημονική Επιτροπή: 
Δρ. Κατερίνα Κοσκινά – Σταυρούλα Πισιμίση – Ευαγγελία Κανταρτζή

Συντονισμός – Παραγωγή: 
PostScriptum

 

Επιμέλεια παρουσίασης: Μελισσάνθη Σπέη
Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής: Γαλάτεια Πατσούρη
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ακριβή Μπερδεμπέ 
Κατασκευές – Εκτυπώσεις: Clevermedia
Digital Media: Φοίβη Κωνσταντινίδη 
Ψηφιοποίηση έργων: Δημήτρης Αθανασιάδης
Βιντεογράφος: Ινές Περό
Ηχοληψία: Αγάπη Ζήτα

 

Συνδιοργάνωση: 

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης & Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)  με τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων.

Χρηματοδότηση:

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού