GR / EN

News & Insights

ΒίκιΚύθνος: Ψηφιακή Πατριδογνωσία για την Κύθνο

Νέα
5.7.2022
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
ΒίκιΚύθνος: Ψηφιακή Πατριδογνωσία για την Κύθνο

Μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν την Κύθνο, ερευνά, γράφει, αφηγείται, και απαθανατίζει φωτογραφικά τον τόπο της.

Ένας συνεργατικός τρόπος ανάδειξης τόπου και προορισμού.

Ο Δήμος Κύθνου συμμαχεί με την εταιρεία PostScriptum και μία σειρα απο εξειδικευμένους συνεργάτες ενεργοποιώντας την τοπική και διαδικτυακή κοινότητα των ΒικιΚυθνιστών να δημιουργήσει ανοικτό ψηφιακό περιεχόμενο για το νησί.

Στόχος του έργου “Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία «έξυπνη» και «ανοιχτή» Κύθνο” είναι η ανάδειξη του νησιού και η  δημιουργία και συγκέντρωση υλικού προσβάσιμου στην παγκόσμια κοινότητα. 

Μέσα από μία σειρά θεματικών δράσεων, και εργαστηρίων εκπαιδευτικού - συνεργατικού χαρακτήρα με πεδίο εφαρμογής τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, την Βικιπαίδεια, η PostScriptum και ο Δήμος Κύθνου υποστηρίζουν την γενικότερη τάση της εποχής για ανοιχτή γνώση, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων & έξυπνων προορισμών. 

Το ΒίκιΚύθνος περιλαμβάνει field visits στο νησί της Κύθνου με experts που μιλούν για την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση, την λαογραφία, τη φυσική ομορφιά και την παραδοσιακή γαστρονομία της Κύθνου με την πεποίθηση ότι η γνώση αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Παράλληλα, μέσα από στρατηγικές συνέργειες επιχειρεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού, με έμφαση στη χλωρίδα – πανίδα της Κύθνου και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000. 

Μια ενεργή κοινότητα δημιουργήθηκε γύρω από τη δράση και πρότεινε την θεματολογία και τα ανάλογα λήμματα γύρω από το νησί. Υπάρχοντα αλλά και νέα λήμματα σχετικά μετοπόσημα, μνημεία, ιστορικά γεγονότα & πρόσωπα, λαογραφικά & περιβαλλοντικά στοιχεία για την Κύθνο έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας στην μεγαλύτερη διαδικτυακή ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια.

12 experts μίλησαν για τις διάφορες θεματικές σε 3 ημερίδες  που διοργανώθηκαν στο νησί και πρότειναν φερέγγυες πηγές για τους επίδοξους λημματογράφους. Βρείτε τις ομιλίες εδώ .

Πάνω από 50 ΒικιΚυθνιστές συμμετείχαν από διάφορες θέσεις.

Δημιουργήθηκαν ή επεξεργάστηκαν πάνω από 30 λήμματα που σχετίζονται με μια ευρεία θεματολογία, κυθνιακού ενδιαφέροντος ξεκινώντας με το κύριο λήμμα του νησιού (Κύθνος).

Tοπόσημα της Κύθνου όπως ο Μαρουλάςτο Βρυόκαστροη Παναγία Κανάλαοι Άγιοι Σάββας και Ιωάννης Θεολόγος της Χώρας, ο Άγιος Μηνάς της Δρυοπίδαςτο Κακόβολοκαι το Καταφύκι, στοιχεία της τοπικής παράδοσης όπως το Θερμιώτικο τυρί αλλά και οι φυσικές ομορφιές του νησιού (η Πανίδα και η Χλωρίδα της Κύθνου, η Περιοχή Natura και το Tombolo Κολώνας) απέκτησαν αντίστοιχα λήμματα στην Ελληνική Βικιπαίδεια, ενώ πολλά λήμματα σχετικά με οικισμούς, ιστορικά πρόσωπα και μνημεία επεξεργάστηκαν και εμπλουτίστηκαν. 

Ανέβηκαν στην Βικιπαίδεια και προφορικές ιστορίες Θερμιωτώνπου ασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα.

Πάνω  από 300 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατα τον φωτογραφικό αγώνα της δράσης , επιφορτώθηκαν στη Βικιπαίδεια (Wikimedia Commons) και είναι διαθέσιμες με ελεύθερη άδεια.

Ανακαλύψτε τα λήμματα εδώ 

Η δράση, αν και ολοκληρωμένη, συνεχίζει να καλεί ενδιαφερόμενους κατοίκους & φίλους της Κύθνου να συνεισφέρουν με τη γνώση τους για το νησί, γράφοντας νέα ή εμπλουτίζοντας υπάρχον περιεχόμενο σχετικά με τοπόσημα, μνημεία, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, λαογραφικά και περιβαλλοντικά στοιχεία για την Κύθνο στην μεγαλύτερη διαδικτυακή ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια.

Μάθετε περισσότερα εδώ

«Η πράξη “Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία «έξυπνη» και «ανοιχτή» Κύθνο” είναι ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER / Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.» / Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων / Πρόγραμμα ΑγροτικήςΑνάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 / Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Περισσότερες πληροφορίες, μπείτε εδώ.

www.wikikythnos.gr 

 

Fb group: ΒίκιΚύθνος