GR / EN

News & Insights

Έναρξη του Έργου «Νους Υγιής εν σώματι υγιεί στην ψηφιακή εποχή»

Νέα
26.9.2014
share on Facebook  share on Twitter  share on Linkedin
Έναρξη του Έργου «Νους Υγιής εν σώματι υγιεί στην ψηφιακή εποχή»

Με σκοπό τη διατήρηση και ευρεία προβολή της ιδιαίτερης συλλογής του και τη διάθεσή της στους πολίτες, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης υλοποιεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» το έργο «Νους Υγιής εν σώματι υγιεί στην ψηφιακή εποχή». Το έργο ανέλαβε ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό η εταιρία PostScriptum

Στόχος του έργου  είναι η δημιουργία της πρώτης ολοκληρωμένης ψηφιακής έκθεσης στην Ελλάδα, με κεντρικό πυρήνα την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Με το έργο αυτό, κεφαλαιώδους σημασίας για τις επερχόμενες γενιές, επιβεβαιώνεται, επίσης,  ο πρωτεύων ρόλος της Ελλάδας στη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και ανάδειξη πλείστων θεατών και αθέατων πτυχών του παγκόσμιου αυτού γεγονότος. Βασική επιδίωξη της οργάνωσης της έκθεσης είναι να καταγραφεί, να ψηφιοποιηθεί και να αναδειχθεί το ελληνικό στοιχείο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η έκθεση επιδιώκει, τέλος, να αποτελέσει ανοιχτή πρόσκληση στο ευρύ κοινό για γνώση και συμμετοχικότητα με τη χρήση νέων πολυμεσικών εφαρμογών.  

Σημαντική καινοτομία του έργου αποτελεί η πρακτική του πληθοπορισμού (crowdsourcing), η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του περιεχομένου του Μουσείου, καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους, και θα αναδείξει την πολυπολιτισμική διάσταση των Αγώνων. Θα αναδείξει, επίσης, τον πρωτοπόρο χαρακτήρα μιας δράσης που δεν διστάζει να εφαρμόσει τις λεγόμενες «παγκόσμιες στρατηγικές» (Global Strategies) στο χώρο του πολιτισμού. Επιπλέον ενδιαφέρον σημείο της εν λόγω πρακτικής αποτελεί η καταγραφή των Ολυμπιακών Αγώνων από την οπτική γωνία του θεατή, του εθελοντή, του προσωπικού υποστήριξης ή και των ίδιων των αθλητών.

 

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, την εικονική εκπαιδευτική εφαρμογή «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», η οποία θα παρουσιάζει την ιστορία των Αγώνων με τη μορφή χρονογραμμής, ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση 2435 αντικειμένων, βελτιστοποίηση του ιστοτόπου του Μουσείου σύμφωνα με τις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις, εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, η οποία θα αποτελεί ειδική έκδοση της εφαρμογής «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», καθώς επίσης και εμπλουτισμό της Wikipedia, της παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας, με λήμματα σχετικά με το Μουσείο και τα εκθέματά του.

 

Τέλος, μία πρωτότυπη δράση στο πλαίσιο του έργου θα είναι η ημερίδα CultureHack που θα βασίζεται στη συνεργατική πρωτοβουλία. Η διοργάνωση του “Culture Hack” θα δώσει τη δυνατότητα σε τεχνολογικούς, δημιουργικούς και πολιτιστικούς εταίρους του οικοσυστήματος του Μουσείου να καταθέσουν ιδέες και να δημιουργήσουν πειραματικά προϊόντα. Σκοπός της ημερίδας είναι να φέρει το Μουσείο σε επαφή με τις ψηφιακές κοινότητες και να δημιουργήσει το υπόβαθρο για πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές με χρήση  ανοιχτών δεδομένων και για νέες εργασιακές σχέσεις.